Lost - Eltűntek S01

2010.05.10. 10:28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lost - Eltűntek amerikai sorozat - 1. évad

1 darabban letölthető részek, letöltés után nem kell kitömöríteni,
elég a zip kiterjesztést letörölni róla és nézhető is!

Jó töltögetést és filmnézést!

1. évad letölthető innen: klikk!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hotfree.blog.hu/api/trackback/id/tr1001987859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bikicsu 2010.05.10. 10:33:48

Lost - Eltűntek
(Lost)
Színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilmsorozat, 2004

rendező: J.J. Abrams, Stephen Williams, Jack Bender, Tucker Gates, Rod Holcomb, Kevin Hooks
forgatókönyvíró: J.J. Abrams, Paul Dini, Damon Lindelof, Lynne E. Litt, Javier Grillo-Marxuach, Jennifer Johnson
operatőr: Michael Bonvillain, Larry Fong, John S. Bartley
zene: Michael Giacchino
producer: Edward Kitsis, Adam Horowitz, Jean Higgins, Sarah Caplan
executive producer: J.J. Abrams, Bryan Burke, Damon Lindelof, Jack Bender, Carlton Cuse, Jeff Pinkner
vágó: Mark Goldman, Avi Fisher, Sarah Boyd, Stephen Semel, Mary Jo Markey

szereplő(k):
Matthew Fox (Jack Shephard)
Evangeline Lilly (Katherine "Kate" Austen)
Ian Somerhalder (Boone Carlyle (2004-2005))
Dominic Monaghan (Charlie Pace)
Jorge Garcia (Hugo "Hurley" Reyes)
Terry O'Quinn (John Locke)
Michelle Rodriguez (Ana Lucia Cortez)
Adewale Akinnuoye-Agbaje (Mr. Eko)
Maggie Grace (Shannon Rutherford (2004-2005))
Naveen Andrews (Sayid)
Emilie de Ravin (Claire Littleton)
Yoon-jin Kim (Sun Kwon)
Josh Holloway (Sawyer)
Daniel Dae Kim (Jin Kwon)
Malcolm David Kelley (Walt)
Cynthia Watros (Libby)
Harold Perrineau (Michael Dawson)
Greg Grunberg (Seth Norris)

Bikicsu 2010.05.10. 10:37:26

Egy repülőgép-szerencsétlenség 48 túlélője egy trópusi szigeten harcol az életben maradásért. A szigeten rekedtek között vannak barátok, ismerősök és ellenségek, ám csakis együtt képesek felvenni a harcot a dzsungel mélyéből eredő fenyegetéssel. Ez az izgalmas, minden percében misztikus és félelmetes kaland az emberekből a legjobbat vagy talán épp az ellenkezőjét, a legrosszabbat hozza ki.

A semmi közepén a 48 túlélő más és máshogy cselekszik az embert próbáló kaland során. Kate (Evangeline Lilly) sohasem szeretett volna orvos lenni, most mégis ő ápolja Jack sebeit. Hurley (Jorge Garcia) a kilátástalannak tűnő helyzetben is megőrzi humorát és higgadtságát, így próbál segíteni a körülötte lévőkön. A letűnt rocksztár, Charlie (Dominic Monaghan) súlyos titkokat rejteget. A közel-keleti Sayidnak (Naveen Andrews) a dzsungel mellett a többiek előítéletével is meg kell küzdenie. A koreai pár, Jin (Daniel Dae Kim) és Sun (Yoon-jin Kim) idegen nyelve és szokásai sok félreértéshez vezet. Sawyer (Josh Holloway) senkiben sem bízik, örökös gyanakvása veszélybe sodorja a túlélőket. Michael (Harold Perrineau) volt felesége halála után vette magához kilenc éves fiát, Waltot (Malcolm David Kelley), apa és fia szinte teljesen ismeretlenek egymás számára. A magának való Locke (Terry O'Quinn) sokkal közelebbi kapcsolatba kerül a szigettel, mint a többiek. Az önző Shannon (Maggie Grace), aki a káosz közepén is saját magával van elfoglalva, és elhidegült testvére, Boone (Ian Somerhalder) állandóan veszekednek, ám meg kell tanulniuk kijönni egymással, ha életben akarnak maradni.

Bikicsu 2010.05.10. 10:40:09

Alapkoncepció

A sorozat megteremtésének gondolata 2004 januárjában fogant meg, amikor is Lloyd Braun – aki ez időben az ABC televíziótársaság szórakoztató műsorokért felelős elnöke volt – benyújtotta igényét egy olyan televíziós sorozat iránt, ami a Számkivetett, az Alkonyzóna, A legyek ura, és népszerű valóságshow, a Survivor ötvözeteként jellemezhető. Az ötletet Jeffrey Lieber dolgozta ki papíron, elkészítetve a leendő sorozat pilotját (próbaepizódját), s munkájának a Nowhere (Senkiföldje) címet adta. A producerek azonban lesújtó véleménnyel voltak a forgatókönyvről; végig sem olvasták, és már látták: ez nem fog működni.

J.J. Abrams, az Alias című sorozat alkotója kapta a pilot teljes újraírásának feladatát. Bár eleinte habozott, hamar megtetszett neki a sorozat ötlete, amikor megtudta, hogy ez nem csupán egy lakatlan szigeten játszódó túlélődráma, hanem sokkal több annál: különböző sci-fi elemek kombinációja is, ami egy misztikus hátteret ad a sztorinak. J.J. felvette a kapcsolatot Damon Lindelof íróval, aki ekkor a Bostoni halottkémeken dolgozott, majd összefogva vele, kialakította a sorozat stílusjegyeit, karaktereit, főbb momentumait. Gondolataikat egy tizenöt oldalas vázlatban összegezték, amit azonnal leadtak a csatornának. Meglepetésükre már másnap megkapták a nagy hírt: az ABC a vázlat alapján berendelte a nyitóepizódot. Elképesztő volt ez a tempó a csatorna részéről, lévén, hogy forgatókönyv helyett csupán vázlatot kaptak.

Bikicsu 2010.05.10. 10:40:53

Világnézettség

Az Informa Telecoms and Media 2006-os felmérése, amit 20 országban végeztek el kimutatja, hogy a Lost volt a második legnézettebb műsor a Miami helyszínelők után.[32] A Lost volt 2008-ban a legtöbbet letöltött sorozat a világon, 5 730 000 letöltéssel.

Bikicsu 2010.05.10. 10:41:50

Díjak

A rendkívül sikeres első évad után, a Lost nyerte az Emmy Award díját dráma kategóriában. 2006 januárjában, elnyerte a Legjobb dráma kitüntetést a Golden Globe díjátadón. 2005-ben, a Writers Guild of America Award a zseniális forgatókönyv miatt adott át díjat, a szintén ezévi Producers Guild Award a legjobb produkció névvel illette meg, míg a Screen Actors Guild Award a legjobb stáb címmel díjazta.

Bikicsu 2010.05.10. 10:42:21

Érdekességek

A Lost másfél órás nyitórésze volt a legköltségesebb pilot a televíziózás történetében: több mint 10 millió dollárba került. Csak a díszletként használt Lockheed L-1011 repülőgép megvétele és szállítása egymillió dollárt emésztett fel.

A Számok című epizód után, melyet 2005. március 2-án vetítettek számos ember játszotta meg a lottón a filmben elhangzott 6 számot. A Pittsburgh Tribune-Review szerint 500 helyi játékos játszotta meg ezeket a számokat a vetítést követő 3 napban.[43] Ugyanebben az időben Michiganben másik 200 ember is ugyanezekre a számokra tippelt.[44]

Az első évad barlang-jeleneteit egy olyan raktárhelyiségben forgatták, ami már 1999 óta üresen állt az akkor ott történt tömegmészárlás miatt.

Bikicsu 2010.05.10. 10:45:06

A Sziget történelme

A Sziget a LOST- Eltűntek legfontosabb helyszíne... De valóban helyszínről van csak szó? Sokszor úgy tűnik, hogy önálló személyként tevékenykedik, önálló célokkal és vágyakkal. A Sziget sok szokatlan "erővel" rendelkezik, amelyek közül némelyik akár a Szigeten kívül is képes hatni. Kimondottan nehéz megtalálni, és egy kerék segítségével "el lehet mozgatni" időben és térben egyaránt. A történet első felében a Sziget valószínűleg a Dél-Csendes-óceánon volt található, de az elmozgatás követően ismeretlen helyre került.

Nagyon kevés dolgot tudunk egyelőre a Sziget történelméből. ősi írások, modern gépezetek és érintetlen természet - ezek mind egy maroknyi földrészen valahol a Dél-Csendes-óceánon, vagy máshol...
Időszámításunk előtt?

A Szigeten található romok, a titokzatos kút, a jeges kamra, a Templom, Taweret istennő szobra valamint a hieroglif írásmód egyértelműen ősi, egyiptomi dolgokra utalnak. Így arra következtethetünk, hogy a törtélelme talán még az időszámításunk előtti időkig nyúlik vissza, de pontos kronológiai adatokkal az ötödik évad végéig még nem rendelkezünk.
1800-as évek

A Sziget első ismert látogatói a Fekete Szikla legénysége, akik körülbelül 1845-ben érkeztek a Szigetre, miután elhagyták Portsmouth kikötőjét Angliában. A legénység között ott volt Magnus Hanso és 40 fős legénysége, valamint ismeretlen számú evezős rabszolgák. A Rejtett Térkép állítása szerint Magnus Hanso maradványai a Szigeten vannak.
1900-as évek

Két ismeretlen, akit a túlélők csak "Ádám és Éva" néven emlegetnek valahogy 1950-es, 1960-as években hunyhattak el Jack szerint, bár készítők utaltak rá, hogy a Sziget ős-emberpárjának köze van a Szigeten történt időutazásokhoz.

A Sziget egyike volt a számos dél-csendes-óceáni szigetnek, ahol az 1950-es években az Egyesült Államok hadserege nukleáris kutatásokat hajtott végre. A Szigetre küldött 18 fős csapatot a Sziget őslakosai Richard Alpert vezetésével megölték. Azonban ezt megelőzően a hadsereg a Szigetre telepítette a Jughead nevű hidrogénbombát.

Egy merőben új és hosszas időtartamot foglal el a Sziget történelméből a DHARMA Kezdeményezés, akik az 1970-es évek elején kezdték meg tevékenységüket a Szigeten. Építkezési munkálatokat folytattak szerte a Szigeten: kutatóállomásokat, valamint élőhelyet hoztak létre, utóbbit Barakkok néven emlegetik. Ezek közé kisebb infrastruktúrát építettek ki: néhány összekötő utat, és egy teljesen kiépített kommunikációs hálózatot. Ezzel egy időben az őslakosok vezére Charles Widmore volt, aki valószínűleg a Szigeten született. ők Benjamin Linus segítségével véghezvitték a Tisztogatást 1992. december 19-én, melynek során megölték a DHARMA Kezdeményezés valószínűleg összes tagját. Benjamin Linus Charles Widmore száműzését követően Richard Alpert és társai vezetőjévé válik, és ez lesz az a csoport, akit mi később a Többiek néven ismerünk meg.
A Szigetre érkezők

* Francia tudóscsapat, akik a rádiósugárzás vonzott a Szigethez 1988 körül. Annak ellenére, hogy a hajótörést jó néhányan túlélték a Füst Szörny és egy titokzatos betegség végett végül csak Danielle Rousseau maradt életben.
* 2001 környékén Desmond Hume szenvedett hajótörést a Sziget közelében Elizabeth nevű hajójával.
* 2004 nyarán Henry Gale a hőlégballonjával zuhant a Szigetre. A zuhanást túlélte, de nem sokkal később meghalt, vagy megölték.
* Az 1980-as évek vége és a 2000-es évek elején a Szigetre zuhant egy drogszállító sárga kisrepülőgép. Nem voltak túlélők.
* 2004. szeptember 22-én az Oceanik Ailines 815 sorszámot viselő járata zuhant a gépre. A zuhanást egy elektromos túltöltődés okozta. Körülbelül 70 túlélője volt a szerencsétlenségnek.
* 2004. december 17-én Naomi Dorrit katapultált egy helikopterről. Pár nappal később a Kahana teherhajó tudós csapat és zsoldos brigád érkezett a Szigetre. Naomit és a zsoldosokat megölték, a háromtagú tudós csapat pedig a Szigeten ragadt amikor a Kahana felrobbant, miközben Frank Lapidus kapitány elmenekült az Oceanic Hattal.
* 2007 végén az Ajira Airways 316-os járata egy "ablakon" keresztül zuhant a fősziget melletti kisebb szigetre miközben Los Angelesből Guam felé tartottak.

Bikicsu 2010.05.10. 10:45:45

A Sziget földrajza és élővilága

A Sziget a LOST- Eltűntek legfontosabb helyszíne... De valóban helyszínről van csak szó? Sokszor úgy tűnik, hogy önálló személyként tevékenykedik, önálló célokkal és vágyakkal. A Sziget sok szokatlan "erővel" rendelkezik, amelyek közül némelyik akár a Szigeten kívül is képes hatni. Kimondottan nehéz megtalálni, és egy kerék segítségével "el lehet mozgatni" időben és térben egyaránt. A történet első felében a Sziget valószínűleg a Dél-Csendes-óceánon volt található, de az elmozgatás követően ismeretlen helyre került.

A Sziget élővilág
Növények

A trópusi éghajlatnak köszönhetően a Sziget élővilága igencsak színpompás, sőt olyan egyedekkel bír, amelyek nem ismeretek még a szakma előtt sem.

A fügefa (ficus benghalensis), visszatérő "szereplő"; a karakterek általában ilyen fa ágai között lelnek menedékre a Szörny illetve a jegesmedvék elől. Karl, amikor bujkálnia kellett egy fügefát használt oltalmazóként, valamint Ethan szintén egy ilyen fára akasztotta fel Charlie-t az első évadban.

Több gyümölcsöt termő fa termése jelenti a túlélést a Szigeten rekedteknek: mangó (mangifera indica); papaya (carica papaya), guava (psidium), banán (musa), maracuja (passiflora edulis), kókusz (Cocus nucifera), és carambola (averrhoa carambola).

Sun több magot felhasználva a parti tábor közelében létrehozott egy kertet. Amely sok már említett gyümölcsöt tartalmazott. Egyetlen kiemelendő növénye az Aloe vera (aloe vera). Sun eukaliptusz (eucalyptus) segítségével enyhíti Shannon asztmáját, valamint egy növényt felhasználva pótolta a fogkrém hiányát a Szigeten.

Kúszó, indás növényekkel rejtették el a Nyíl, a Pálca valamint a Hattyú állomás bejáratát.

Ben elmondja Locke-nak, hogy az Orchidea állomáson egy flamingóvirág (anthurium) jelzi azt a helyet, ahol a felvonó található. Dave egy olyan helyen vezeti végig Hurleyt a szakadék felé, ahol szintén ez a fajta virág található; valamint Mr. Ekot egy flamingóvirágoktól színes réten szólítja meg Yemi gyónásra.

1977-ben Sawyer egy napraforgót (helianthus annuus) ad Julietnek.

Építkezési anyagként pedig a legkíválóbban a Szigeten nagy erdőkben termő különféle bambuszt (bambusoideae) használták a túlélők.
Állatok

A Sziget számos élőlénynek ad otthont. Ezek között vannak hétköznapi állatok, illetve rovarok; de vannak különleges példányok is.

Talán elsőként Vincentet, a labradort említeném, aki bár nem a természetes fauna része, mégis Rose és Bernard oldalán tökéletesen éli kutya-életét a Szigeten. Sun szintén tartott egy kiskutyát, egy kis Shar Peit, Bpo Bpo-nak nevezte.

A barlangok közelében földben lévő kaptárban méhek voltak, amelyek megtámadták Charlie-t, Jacket, Kate-et, és Locke-ot.

Számos madárféle jelenik meg a szigeten: galambok, sirályok, csirkék - de a legkülönlegesebb a rajongók által csak Hurley-madarának hívott nagy zöld madár, ami mintha Hurley nevét kiabálná.

A DHARMA Kezdeményezés által számos házi állat került a Szigetre. Az előbb említett csirkék mellett, tehenek, nyulak, lovak és macska is fel-felbukkant pár epizódban. Bár Charles Widmore is lovon ügetve támadta meg Jack-et Faraday halálát követően, így nem biztos, hogy konkrétan a DHARMA-val jöttek volna a Szigetre.

A Sziget legkülönösebb élőlénye a Medúza Pók (Latrodectus regina). Mérge nem halálos, de nyolc órán át bénulást, paralízist okoz. Innen ered a neve is, hiszen a görög mitológiában Medúza egy gorgó volt, fején kígyók tekergőztek, és akinek a szemébe nézett, az kővé változott.

A trópusi sziget legmeghökkentőbb lakosai a jeges medvék, amiket a DHARMA Kezdeményezés hozott a szigetre. A Hidra állomáson tartották őket. A Rejtett Térkép egy utalása szerint keresztezték őket barna bundájú rokonaikkal, hogy túléljék a melegebb éghajlatott. A Tisztogatást követően azonban kiszabadultak, átköltöztek a főszigetre. A 815 járat lezuhanását követően Charlotte Lewis felfedezett egy csontvázat a tunéziai sivatagban.

A tenger is tartogat némi életet: a tenger gyümölcsei biztosítják a túlélőknek a napi betevő egy részét, azonban a mélyebb vizekben cápák is köröznek. A cápák szintén a DHARMA révén kerültek a környező vizekbe.

A túlélők legfontosabb élelemforrása a vaddisznó. Rengetek él a Szigeten, azonban miután a túlélők elkezdtek vadászni rájuk a Sziget északi vidékeire húzódtak.
A Sziget földrajza

A Sziget pontos méretei nincsenek meghatározva pontosan. Annyi mondható el csupán, hogy többnapos séta volt a farokrész túlélőinek túrája a géptörzs tábora felé. Danielle Rousseau térképére hivatkozva a Sziget egyik oldala 24 kilométer hosszú. Rousseau térképe alapján két hegység fut végig észak déli irányban a Szigeten. Ezek legmagasabb pontjai a keleti hegyláncon találhatóak: 2257 illetve 1807 méter magassággal. A hegyek által közrefogott völgy legmélyebb pontja kb. 20 méterre emelkedik ki a tengerszint felé. Ebben a völgyben futnak a kisebb-nagyobb patakok és csermelyek. Partját számos öböl tarkítja: délen a "kókuszdiók öble", és az "öböl"; keleten a "viharos öböl" és nyugaton pedig egy atoll húzódik; egy korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú szigetcsoport. Ennek közelében futott zátonyra a francia tudóscsoport hajója, a közrefogott öbölben verték fel végül első táborukat.

A Szigethez nagyon közel egy másik, kisebb sziget is található, mely Ben állítása szerint Alkatraz szigeténél megközelítőleg kétszer nagyobb. Ezen a kisebb Szigeten található a Hydra állomás, valamint a Többiek egyik tábora.

A Sziget számos földrajzi zónával rendelkezik. A part többnyire homokos, kivéve pár szakaszt, ahol igen látványos sziklaképződmények, sziklaszirtek találhatóak Ezek az éles sziklákkal tarkított partszakasz ékes bizonyítéka annak, hogy a Sziget valószínűleg vulkanikus eredetű. Rousseau térképén található kráter ábra közvetlen a part mentén található, valószínűleg ennek partjainál található a fent említett rész.

Erdő és dzsungel egyaránt megfér egymás mellett a Szigeten. Az erdő ritkásabb és gyérebb, alacsonyabb fákból áll, kevesebb alnövényzettel; még a dzsungel igen sűrű, gyarkan embermagasságú növények áthatolhatatlan labirintusa.

A nyugati hegylánc egyik fennsíkján szoktak a túlélők golfot játszani, ugyanennek a helynek a közelében hozta működésbe Hurley és Charlie a DHARMA kisbuszt. Ennek közelében találhatóak a barlangok, ahol a túlélők egy ideig meghúzták magukat.

A Sziget egyik leglátványosabb földrajzi jelensége a szikla-szirt, amelynek közelében Ana Lucia, Sayid és Charlie megtalálták Henry Gale légballonját.

Bikicsu 2010.05.10. 10:46:20

A Sziget különleges képességei

A Sziget a LOST- Eltűntek legfontosabb helyszíne... De valóban helyszínről van csak szó? Sokszor úgy tűnik, hogy önálló személyként tevékenykedik, önálló célokkal és vágyakkal. A Sziget sok szokatlan "erővel" rendelkezik, amelyek közül némelyik akár a Szigeten kívül is képes hatni. Kimondottan nehéz megtalálni, és egy kerék segítségével "el lehet mozgatni" időben és térben egyaránt. A történet első felében a Sziget valószínűleg a Dél-Csendes-óceánon volt található, de az elmozgatás követően ismeretlen helyre került.

Gyógyító hatások

Vagy a Szigetnek, vagy egy, a Szigeten található mögöttes erőnek látszólag gyógyító tulajdonsága van. Ezen erő kisebb gyógyítások mellett nagyobb, feltűnőbb csodákat is végrehajtott már, a nevezetesebbek közt: John lábra állása a Szigeten, Rose kigyógyulása a rákból. A Szigeten szerzett sérülések is sokkal hamarabb meggyógyulnak, sőt, a néha halálosnak vélt sebek is pár nap alatt begyógyulnak.

Naomi Szigetre érkezésekor szerzett tüdősérülését Mikhail nagyjából ellátta, de a nagyját a Szigetre hagyta, mondva, hogy a nő pár nap alatt meggyógyul -- a Szigeten a sebek gyógyulása más ütemben megy végbe, mint a világ többi részén. Ezt láttuk korábban is, John lába a 'Lockdown' című epizódban szerzett sérüléséből igen hamar kigyógyult, akárcsak Michael, aki vállon lőtte magát, a seb viszont pár napon belül begyógyult. Sőt, Jack sérülése, amit a zuhanáskor szerzett, és amit Kate kellett bevarrjon, egyáltalán nem zavarta többet a férfit.

A 3. évados 'D.O.C.' című epizódban Juliet megemlíti, hogy a férfiaknak spermiumszáma az egekben van, a normálist többszörösen túlhaladja. Ezért létezik az, hogy, bár Jin nemzőképtelen, mégis teherbe ejtette feleségét, Sunt, aki 9 hónappal később egy egészséges kislányt hozott a világra. Daniel Faradaynek a Sziget "visszaadta" az elméjét, ugyanis a férfi lassan mindenre kezdett visszaemlékezni. Bár a folyamat elsőre lassúnak bizonyult, miután a Sziget elkezdett időben ugrálni, az emlékek visszatérése exponenciálisan növekedni kezdett.

A Romoknál Ben elmondta Johnnak, hogy a Sziget nem gyógyít meg mindenkit, igenis választékosan tesz csodákat. Bár meggyógyította Rose rákját, Shannont nem segítette ki a bajból, mikor Ana Lucia hasbalőtte, ahogy Boone vagy Libby lassú halálát sem akadályozta meg. Az eddigi egyedüli ember, akit a Sziget többször meggyógyított, az John Locke.

Ben és a Sziget történelme külön említést igényel: bár Ben kiskora óta a Szigeten volt, DHARMA-sként, hamar átállt a Többiek oldalára. A hivatásos manipulátoron akkor fejthette ki hatását először a gyógyító erő, miután Sayid mellkason lőtte, és Richard Alpert elvitte majdani vezetőjüket a Templomhoz. Bár Ben teljesen meggyógyult, semmire nem emlékszik az incidensből. Ezek után, a felnőtt Ben szervezetében kialakult egy daganat -- a csodatevő, betegség mentes Szigeten a Többiek vezetője súlyosan megbetegedett. Miután Jack eltávolította a daganatot, Ben rendkívül gyorsan felépült, és azóta látszólag semmi komolyabb egészségügyi gonddal nem küszködik.

A meggyógyítottak közé tartozik még Mikhail, Sawyer, Sayid.
A Sziget energiája

Nagyon erős energiafoltok vannak a Sziget különböző pontjain. A DHARMA Kezdeményezés részben emiatt a hatalmas energia miatt vándorolt a Szigetre és épített állomásokat. Egyik állomásuk, az Orchidea egy ilyen energiamező fölé épült, azzal a céllal, hogy a tudósok saját hasznukra tudják váltani a Sziget e különleges képességét. Pontosan az energia forrása mellé építettek egy úgynevezett 'Vault'-ot, egy különleges kamrát, mely segítségével az időutazáson kísérleteztek, látszólag sikeresen. A 4. évad fináléjában e kamrát Ben tönkretette, hogy eljuthasson az energia forrását képző természetes barlangba, ahol egy ősi kerék található, mögötte pedig feltételezhetően maga az energiamező.

Egy másik hasonló energiafoltra épült a Hattyú állomás. Az állomás eredeti célja a Szigeten található különleges mágneses mező tanulmányozása és felhasználása volt, így valószínűsíthetjük, hogy az itt rejlő energia vagy mágneses, vagy elektromágneses természetű volt, ellentétben az Orchideánál találhatóval. Daniel Faraday szerint a Hattyú közelében található energia megközelítőleg 30.000-szer nagyobb, mint az Orchidea közelében található energia. Az Incidens miatt az energia kiszabadult, a DHARMA munkásai pedig egy vastag betonfalat húztak fel, hogy megvédjék a Szigetet, sőt a világot... Továbbá, a Hattyú állomás rendeltetését meg kellett változtatni: egy munkás minden 108. percben meg kellett nyomjon egy gombot, így kisütve a felhalmozódott energiát.

Bikicsu 2010.05.10. 10:47:06

Navigációs gondok

Rendkívül nehéz tájékozódni, megtalálni illetve elhagyni a Szigetet. Valószinűleg a Sziget energiája egyfajta burkot képez a körül, így megvédve a Szigetet. A DHARMA-sok sok év kutatás után megtalálták a Szigetet, majd első dolguk az lehetett, hogy megépítették a szonárjelzőket, így lehetővé téve a Sziget későbbi, újboli megtalálását. Mikor Desmond megpróbálta elhagyni a Szigetet a vitorlásával, körbe-körbe ment, és végül csak a Szigeten kötött ki.

Ben is, Faraday is tisztában van azzal, hogy ha nem egy bizonyos irányon közelítik meg az emberek a Szigetet, akkor vagy soha nem találják meg a ki- illetve beutat, vagy pedig rettentő "mellékhatásoknak" lesznek kitéve. Ben azt mondta Michaelnak, hogy a 325-öst irányt tartsa, ha biztonságban akar kijutni. Faraday azt utasította Frank Lapidusnak, hogy szigorúan tartsa a 305-ös irányt, máskülönben bajban lesznek.

A burok miatt a Sziget nincs összhangban a külvilággal -- bár nincs egy pontos időkülönbség, a Sziget a mozgatása előtt egy kis idővel a múltban volt. Faraday kísérlete (a Kahanaról egy kisebb rakétát lőttek ki a Szigetre) azt mutatta, hogy 31 perc különbség van a Sziget meg a külvilág között. Gault, a Kahana kapitánya szerint az időkülönbség, és az azt okozó burok közelsége miatt kezdett a hajó legénysége lassacskán megbolondulni: az emberek öngyilkos hajlamokat mutattak, egyikőjük, Regina meg láncokkal a testén a vízbe ugrott.

Az időkülönbség rendkívül változékony, Michaelék hihetetlen gyorsasággal értek ki a Szigetről, míg Jackék egy hétig hánykolódtak a vizen. A 2. évadban a Szigetre érkezett Hattyús kajaellátmány is valószinűleg a burok meg az időeltolódás miatt érkezett meg évekkel később, mint kellett volna.

Bikicsu 2010.05.10. 10:47:40

A Szobor

A Sziget partján egy hatalmas szobor állt legalább az 1800-as évektől. A Szobor, melyet szürke kőből készítettek, az egyiptomi Tawaret istennőt ábrázolja. Tawaret az egyiptomi mitológia szerint a születésnek, az újjászületésnek valamint az északi égnek az istennője. Mindkét kezében egy-egy ankh látható. Az ankh egy egyiptomi jel, mely "örök élet"-et jelent.

A Szobor valamikor 1974 előtt dőlhetett le, ugyanis 2004-re már csak a bal lába maradt meg. 2004-ben, mikor Sayidék a Többiek táborába vitorláztak, felfigyeltek a Szoborra. Sayid megjegyezte, hogy nem tudja mi a nyugtalanítobb: az, hogy a Szobor többi része hiányzik, vagy az, hogy csak négy lábujja van. Pár hónappal később, az időugrások alatt, Sawyerék láthatták a Szobrot teljes pompájában, hátulról. Mi, nézők, a teljes Szobrot az 5. évad fináléjában láthattuk.

A Szobor messziről is jól látható a hatalmas méretei miatt. Valószinűleg ez vonzotta a Black Rockot a Szigetre.

Tawaret szobra egy üres oszloptalpon állt, melyben Jacob lakott. Az oszloptalba a falrész betolásával lehetett bejutni, mely egy nagy terembe nyílt. A terem közepén tűz égett, és oszlopok voltak, melyek a szobrot tartották.
A Romok

A Romok régi kőstruktúrák maradványai, melyeket először a 'The Brig' című részben láthattunk. Miután a Többiek elhagyták a Barakkokat, Ben azt mondta Johnnak, hogy egy nagyon régi helyhez mennek -- valószinűleg ez a nagyon régi hely a Templom. Útközben letáboroztak egy völgyben, közel a Romokhoz, ahol Ben kikötötte Anthony Coopert egy kőoszlophoz.
A Kút és az Idő Kereke

A mostani Orchid állomáshoz közel valamikor egy kút állt, egy kötéllel benne. A kötél a Kút belsejébe vezet, mélyen a belsejébe, egy lefagyott üregbe. Ezen üregben található a Kerék, mely elfordításával a Sziget elkezd ugrani az időben. Ez a bizonyon üreg, a Kerékkel együtt, látszólag "időn kívül" van, hiszen az ugrásokkor tapasztalható hatalmas és vakító fény a Kút mélyéből ered.

Charlotte megemlítette a Kutat, ezért valószinűsíthető, hogy a DHARMA Kezdeményezés munkásai is tudtak az egykori kőépítményről, ergo a Kút még megvolt, mikor a DHARMA "beköltözött".

Bikicsu 2010.05.10. 10:48:18

A Védelmi Rendszer // Cerberus

A Szörny, avagy a Sziget védelmi rendszere, a Sziget egyik központban levő rejtélye. Állapotát tekintve szabadon gomolygó, fekete füstként jelenik meg. Néha több részbe szakad, például amikor Julietéket kergette fél dzsungelen keresztül, akkor két darab kisebb füstfelhő egyesült, majd mikor nekiütközött a Szónikus Kerítésnek, három részbe szakadt. Néha megtámadt embereket, ám számos esetben csak elemezte őket. A Szörny hangos hangot hallat, aminek van valami mechanikus szinezete is, a biológiai hangok mellett. Ahol megjelenik, fák dőlnek ki, ezért valószinűsíthető, hogy részben föld alatt is közlekedik.

Cerberus igazi feladata még titok, azonban már tudunk egyet s mást. Füstike magányosan él a Templom hieroglifákkal teleírt pincéjében, és részben egy háziállatnak is tekinthető, ugyanis a Ben házából nyíló titkos szobából elő lehet idézni. Bár nem mindig jelenik meg, csak néha engedelmeskedik, ám mikor előbujik, akkor teljes erejéből sújt le a jelenlevőkre. Feladatát, létezésének okát tekintve Cerberus egyfelől egyfajta bírának is tekinthető, személyek tudatában kutatva, különböző emlékeket felelevenítve eldönti, hogy az a bizonyos egyény megérdemli-e az életet; másfelől Cerberus - amint a neve is sugallja - valaminek az örzője, védője: ez a valami nagy valószinűséggel a Templom.

Most már azt is biztosan tudjuk, hogy Füstike fel tud venni emberi alakokat, így kommunikálva a világgal. Eddig biztosan felvette Yemi illetve Alex alakját, ezen személyek külsejével fenyegette meg Eko-t illetve Bent.

A rejtett térképen több felirat szól egy Cerberus rendszerről, és azt is megtudhatjuk, hogy a CV felirat annyit takar, hogy Cerberus Vent, azaz Cerberus Nyílás. Ide tartozhat a 'Mus uni non fidit antro' latin szöveg is, ami azt jelenti, hogy "Egy egér sosem bízik csak egy lyukban". Ezek alapján feltételezhetjük, hogy a föld alatt egy csatornarendszer van kiépítve, amiben a Füst közlekedni tud. Mivel Ben hívására válaszolt, ezért valószinűsíthető, hogy a Védelmi Rendszert lehet irányítani, de az esetek többségében saját akaratából cselekszik.
A zuhanás előtt
1988

Pár nappal a Szigetre érkezésük után, a francia kutatócsapat, az időutazó Jinnel megspékelve, elindult a rádiótorony felé. Útban arrafelé megálltak pihenni: ekkor vették észre, hogy egyikük, Nadine, nem található sehol. Hirtelen furcsa eredetu zaj jött a dzsungelből, és bár Jin figyelmeztette őket, hogy egy Szörny lakik a fák között, a csoport öt tagja elindult az eltunt társuk után. Mikor megtalálták a véres, halott Nadine-t, egy fa kirepült gyökerestől a földből -- most már biztosan Cerberus járt arrafelé. Füstike pár percig farkasszemet nézett Montanddal, majd megragadta a férfit a lábától, és húzni kezdte, egészen a Templom faláig.

A kutatócsapat megpróbálta kiszabadítani Montandot, Robert, Danielle Rousseau barátja, épp időben ragadta meg a férfi kezét, megakadályozva, hogy a Szörny behúzza őt a sötét lejáróba. Cerberus azonban nem hagyta magát, megrántotta Montandot, így a férfi karja Robert kezei közt maradt. Pár perc tanácstalan csend után Montand nyugodt hangját lehetett hallani a repedésből, amint segítségért kiált, mondva, hogy az izé elment. A három férfi lemerészkedett társuk után.

Azt nem tudni, hogy pontosan ezután mi történt, de pár hónappal a történtek után Danielle megölte Brennant meg Lacombot, Robertet pedig Jin szeme láttára végezte ki: Rousseau azt mondta, hogy a Szörny megváltoztatta őket, mire a szerelme azt felelte, hogy az nem egy szörny, hanem egy Védelmi Rendszer, mely a Templomot őrzi, majd a férfi azt kezdte bizonygatni, mennyire szereti Danielle-t. Mikor a nő leengedte fegyverét, Robert felemelte az övét, és meghúzta a ravaszt -- a fegyverből azonban Danielle eltávolította a gyúszeget, így az nem sült el. Rousseau ekkor fejbelőtte szerelmét.
A zuhanás után
Első évad

A túlélők rögtön a zuhanásukat követő éjjel hallották először a Szörny hangját az erdőben, és a sötétségben láthatták, ahogy a fák a földre zuhantak. Másnap Jack, Kate és Charlie elmentek a pilótafülkéig, ahol megtalálták a pilótát -- élve. Seth Norris sajnos nem volt sokáig életben, hiszen a Védelmi Rendszer kiragadta a fülkéből, és szétmarcangolta a férfi testét. Miután jól megkergette a túlélők egy részét, csendben visszavonult.

A 'Walkabout' című epizódban John Locke szembenézett a Szörnnyel, és később elmondta Jacknek, hogy "én már belenéztem a Sziget szemébe... és amit láttam, gyönyörű volt". A Védelmi Rendszer ekkor találkozott először egy túlélővel, és, nagy meglepetésünkre, nem végzett vele.

Jópár héttel a Johnnal való találkozás után, Boone látomásában megjelent a Szörny. A vízióban az akkor még csak John által látott Cerberus üldözőbe vette Boone-t és Shannont, majd elkapta a lányt, és a földről felemelve szétmarcangolta, akárcsak a pilótát. Mi, nézők, ekkor láthattuk először a Szörnyet, akkor is csak egy pár másodperctöredékig. Érdekes módon a látomásban szereplő Cerberus ugyanúgy viselkedett, mint a Szigeten: többek közt látszólag föld alatt közlekedett.

A Szörnyet megint nem lehetett hallani pár hétig. Egy nap, egy kisebb, túlélőkből és Rousseauból álló csapat elindult a Fekete Sziklához, dinamitért. Útjuk a Sötét Területen vezetett keresztül, ígyhát feltűnt Füstike, és üldözőbe vette a kisebb csapatot. Egy fügefa törzsében megbújva Rousseau elmondta, hogy Füstike a Sziget Védelmi Rendszere, feladata az, mint bármelyik védelmi rendszeré: valami megvédése.

A dinamit megszerzése után Cerberus újra feltűnt, és mi nézők most láthattuk először jelentősebb ideig. Mivel legutóbbi találkozásukkor a Füst nem bántotta Johnt, a kopasz most megragadta az alkalmat, és az ellenkező irányba való őrült rohanás helyett inkább az őrjöngő Védelmi Rendszer felé vette útját. A Szörny most nem volt olyan jószívű, mint legutóbb, megragadva a kopaszt a bal bokáját, megpróbálta lehúzni őt egy gödörbe. Jack és Kate segített az öregnek, dinamitot dobálva Füstike fejébe. A robbanás után John fogvatartója odébb lebegett.
Második évad

A Szörnyet teljes pompájában csupán a második évados 'The 23rd Psalm' című epizódban láthattuk. Füstike előbújt a dzsungelből, hatalmasra nyúlva, ezáltal fenyegetve Eko-t, ám a férfi egy percig sem volt megijedve. A férfi farkasszemet nézett a füstfelhővel, ami csupán pár centire volt Eko arcától. Cerberus ekkor azt tette, amit tenni szokott: elemzett. Amint a kamera átment a füstfelhő belsején, mi nézők láthattuk, amint emlékképek jelentek meg a hangos kattogásokkal együtt. Pár perc után a Védelmi Rendszer visszavonult, eltűnt a dzsungel fái között.
Harmadik évad

Újabb hetek teltek el, és a Szörny nem mutatta magát. A Hattyú berobbanása után, majdnem három héttel az Ekoval való találkozása után, Cerberus újra megjelent a fekete túlélőnek, ám most egy ember alakját öltötte magára: Yemiként, Eko öccseként jelent meg a férfinek, és elmondta, hogy eljött a gyónás ideje. Eko elindult a Gyöngy állomás felé, Yemi végső nyughelye felé, ám útközben Füstike végig követte, néha-néha, Eko múltjából válogatva, különböző emberek alakját magára öltve. Egyszer, mikor az üldözött egy pataknál állt meg pihenni, Cerberus meg akarta támadni a férfit, a háta mögé lopódzva, majd mikor Eko hirtelen felállt és szembenézett a Szörnnyel, az ilyedten visszahúzódott.

Aznap, a Gyöngynél, a Füst újra előmerészkedett, Yemi alakjába. Eko követte az öccsének hitt valamit egy tisztásra, majd "Yemi" arra kérte a túlélőt, hogy vallja meg a bűneit. Eko azt válaszolta, hogy egyáltalán nem bánta meg a korábbi cselekedeteit, hiszen mindent a túlélésért tett. A papi ruhába öltözött férfi erre azt válaszolta az előtte álló, letérdelt férfinak, majdnem undorodva, hogy "Úgy beszélsz hozzám, mintha a testvéred lennék". Ekkor a Yemi-alak elsétált, be a fák közé, majd a Füst jött elő, megragadva, majd a fákhoz meg a földhöz csapva Ekot. John találta meg a haldokló férfit, akinek az volt az utolsó mondata, hogy "Ti következtek."

Majdnem tíz nap múlva, mikor Nikki egy pókot dobott élete szerelmére, Paulo-ra, hallani lehetett a Szörny hangját. Ez volt az első és utolsó alkalom, hogy a Füst olyan közel merészkedett a táborhoz.

Egy napra rá Kate-et kidobták a Barakkokból Juliettel együtt -- a két szépség össze volt bilincselve. Nézeteltéréseik verekedéshez vezettek, ám az ökölharc közben a nyögéseket megtörte a Szörny éles "visítása". A két Szigetlakó menekülni kezdett, nyomukban Cerberussal. Mivel megbújtak egy fügefa gyökerei közt, Füstike nem tudta bántani őket, ám lesifotós módjára "lefényképezte" a két nőt, azaz többször egymás után éles fehér fényt adott ki magából: valószinűleg elemezte az egyiket, de nem tudhatjuk biztosan, hogy melyiket is a két szépség közül.

Következő nap Cerberus újra üldözőbe vette a két nőt. Miután a Szónikus Kerítéshez értek, Juliet átszaladt a deaktivált kerítés másik felére, majd sürgette Kate-et, hogy csatlakozzon. Kate átszaladása után a szőkeség sietve bekapcsolta a Kerítést. Füstike, aki három kisebb füstoszlopból egyesült egy naggyá, megjelent, és egyenesen nekirohant a Kerítésnek, ám mivel az be volt kapcsolva, a pilonok közötti terület egy virtuális fallá alakult Cerberus számára, ígyhát, szétterült rajta. A Szörny egyértelműen fájdalomba volt, és pár másodperc múlva visszahúzódott, kettészakadva a visszavonulás alatt. Juliet ekkor megjegyezte, hogy nem tudják mi a Füst, de azt tudják, hogy nem szereti a kerítésüket.
Negyedik évad

Mialatt Martin Keamy és csapata a Barakkokat ostromolta, Ben képes volt előhívni Cerberust a házának egyik titkos szobáján keresztül, mindezt azért, mert Keamy megölte Alexet. Cerberus relatíve rövid idő alatt megérkezett a Barakkokhoz, majd megkergette a zsoldosokat. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy Füstike ezesetben sokkal hosszabb, sokkal masszívabb volt, mint máskor, és csupán egy zsoldosnak esett komolyabb baja, míg máskor csak úgy öldösi Füstike az embereket. Ráadásul Cerberus most sokkal földhözragadtabb volt, a földfelszínnel párhuzamosan haladt, és nem repdesett, mint máskor. Ugyanakkor, mikor Cerberus először megjelent az egyik ház felett, teljes mértékben lehetett látni, hogy kutyafej formájú "feje" volt.
Ötödik évad

Ahogy Sun és Frank megérkeztek a Szigetre, a dzsungelben hallani lehetett a Szörny hangját. A Barakkokhoz érve a két 316-os Christian Shepharddal találkoztak, aki betessékelte őket egy régi és elhagyatott DHARMA épületbe, ahol megmutatta Sunnak az 1977-es új DHARMA munkásokról készült fényképet, melyen rajta volt Jack, Kate és Hurley. Amint Sun nézte a képet, az ajtó kinyílt és egy fekete füstfelhő távozott a szobából.

Ben, Johnnal együtt, visszatért a Szigetre, hogy a Szörny ítélkezhessen felette. Ketten felkutatták a Barakkokat, Ben bement a titkos, hieroglifákkal teli szobába, majd miután átmászott egy vékonyka átjárón, egy barlangszerű üregbe jutott. Itt leengedte az évek alatt felgyülemlett sáros vizet egy lyukon keresztül, majd odahajolt a lyukhoz, és azt mondta, hogy a Barakkoknál van, majd kimászott -- a Füst azonban nem jelentkezett. John vezetésével Ben és Sun elindultak a Templomhoz, majd odaérve, a kopasz mindentudó elárulta, hogy nem fognak bemenni a Templomba, csupán az alá, oda, ahol Cerberus lakik.

Ben, Johnnal a nyomában, bemászott a Templomot körülvevő fal alatti kis repedésbe. Amint mentek egyre beljebb, Ben alatt a padló hirtelen összeomlott, és a férfi egy ősi, hieroglifákkal borított teremben találta magát. A teremben nyílások, egy szellőztetőszerűség volt, pontosan egy, a Szörnyről való ősi véset alatt. Az ismerős hangokat hallva Ben joggal ijedt meg: fekete füst kezdett kiáramlani a nyílásokból. Cerberus teljesen körbevette a férfit, és elkezdte elemezni őt -- különböző emlékképek jelentek meg majd játszódtak le a füstös környezetbe. Sírdogálva, Ben elismerte, hogy Alex halála az ő hibája volt, mire Füstike látszólag elégedetten visszahúzódott. Pillanatokkal később azonban Ben észrevette, hogy rajta kívül más is van a teremben: Alex. A Füst, felvéve a lány alakját, egy oszlophoz csapta majd megfenyegette Bent, mondva, hogy ha a férfi nem követi John minden parancsát, akkor Alex maga fogja levadászni és megölni őt. Ezután a lány pillanatok alatt eltűnt.

Bikicsu 2010.05.10. 10:49:19

A Hanso Alapítvány

A Hanso Alapítvány egy vállalat, melyet a rejtélyes Alvar Hanso alapított, céljául kitűzve az emberiség életének jobbátételét. Ennek elérése érdekében több projektet finanszírozott: ilyen például a DHARMA Kezdeményezés.

Az Alapítványról a LOST-ban először az 'Orientation' című epizódban hallhattunk, majd a 3. évad 18. részében, egy Sun visszapillantás alkalmával a kóreai nő édesapja, Mr. Paik megemlíti a Hanso Alapítványt: a Paik Nehézipari Vállalat felszereléssel kellett volna ellássa Hansoékat, de valamilyen okból kifolyólag nem így tettek, felmérgesítve az Alapítvány vezéregyéniségeit.

A Hanso Alapítvány minimum hét aktív projektet működtet. A DHARMA Kezdeményezés is egy ilyen projekt volt, ám - mint Hugh McIntyre, az Alapítvány távközlési igazgatója mondta - 1987-ben lezárták. Hogy miért, azt nem lehet tudni, de erős a gyanú, hogy a Tisztogatás miatt.
Alvar Hanso

1894, ebben az évben született meg Alvar Hanso, tehát az Oceanic #815 járat lezuhanásának évében (2004) töltötte be 110 (!) életévét.

Alvar Hanso a dán származású alapítója, későbbi vezérigazgatója a Hanso Alapítványnak, és egyben Magnus Hanso dédunokája is. Életének korai szakaszáról keveset tudunk, de köztudott, hogy kezdetben a hadsereg ügyleteibe keveredet: a Második Világháború alatt lőszereket fejlesztett. Évekkel később, Alvar megalapítja a Hanso Alapítványt "a jobb jövőért" szlogen eszménye alatt.

1967-ben felszólal az Egyesült Államok Biztonsági Tanácsán, ahol előadja ismert beszédét "a férfiról, akit saját kíváncsisága hajt". Nyolc évvel később Alvar felbukkan a '75-ben elkészített Sri Lanka videón, ahol bemutatja a DHARMA Kezdeményezést, és tagokat toboroz. A Kezdeményezés a Valenzetti Egyenlet tanulmányozása céljából alapult, amely 1962-ben keletkezett az Egyesül Államok megbízásából. Hanso az Egyenlettel való kísérletezés céljából egy szigeten tudományos laboratóriumokat rendezett be, hogy megváltoztassa az egyenlet eredményét, és ezzel megváltoztassa a világ végének dátumát.

Később felvásárolt mindegy egyes példányt Gary Troup - A Valenzetti Egyenlet című könyvéből, valamint megszerezte a újrakiadási jogokat.

2002. decemberében Alvar Hanso megtette utolsó nyilvános szereplését Madridban, majd látszólag évekre eltűnt. Rachel Blake azonban a nyomában volt, mígnem 2006-ban a norvégiai Narvikban megtalálta. Elmondta, hogy a saját otthonában tartják fogolyként - mindez mögött a helyettese a Hanso Alapítványnál Thomas Werner Mittelwerk áll. Azt is elmondja, hogy ő Rachel édesapja; viszonya volt az anyjával, miközben a cégének dolgozott, és ő finanszírozta titokban az első-osztályú oktatását évekkel ezelőtt. Miután Rachel a nyilvánosság elé tárta a videofelvételt, Hanso ismét szabad lett, és közzétett egy nyilatkozatot a Hanso Alapítvány honlapján, melyben megígéri, hogy újraszervezi az Alapítvány, és megtisztítja Mittelwerk korrupt üzleteitől.

Dr. Eliza Vasquez szerint Alvar vérkeringésében van valami rendkívüli, ami megmagyarázza irigylésre méltó egészségi állapotát, és életkorát.
Matematikai Előrejelzési Kezdeményezés
Mathematical Forecasting Initiative

A Számtani Jóslási Kezdeményezés egy a most is aktív Hanso Alapítvány projektek közül. Célja, hogy pontosan megjövendöljön jövőbeli eseményeket és irányzatokat, méghozzá a jelenlegi állapot tanulmányozásával és matematikai modellek megalkotásával.
Világwellness és Megelőző Fejlesztési Program
Worldwide Wellness and Prevention Development Program

A Világméretű Jóléti és Prevenció Terjesztő Program egyike a Hanso Alapítvány aktív projektjeinek. Úgy nevezik e programot mint a Hanso Alapítvány munkájának "szíve és lelke". A program olyan távolra-mutató nevelési kezdeményezés, ami a közegészségügy, az élelmezés és a betegség-megelőzés alapjait hivatott megtanítani, bemutatni. Az alapítvány helyi egészségügyet ellátó szervezetekkel dolgozik együtt, lehetővé téve az emberi élet kényelmesebbé tételét.
Mentális Egészségügyi Felhívás
Mental Health Appeal

A Mentális Egészégügyi Felhívás egyike a Hanso Alapítvány jelenleg is működő projektjeinek. Egy mozgalom formájában próbálja elérni, hogy a világ minden részében a mentális (értelmi) egészségügyi problémákkal küszködő páciensek a legjobb kezelési eljárást kaphassák a klinikákon. Az egyetlen ismert központ Izland fővárosától, Reykjavíktól pár kilóméterre található: a Vik Létesítmény.
Elektromágnesességi Kutatási Kezdeményezés
Electromagnetic Research Initiative

Az Elektromágnesesség-kutató Kezdeményezés egyike a Hanso jelenleg is aktív projektjeinek. A honlapukon úgy írják le ezt a programot, mint az elektromágnesesség különböző jelenségeinek tanulmányozását, megfigyelését a rádió-készülékektől az iránytűig. Számtalan, a világ minden részén történő kísérletek során az Elektromágnesesség-kutató Kezdeményezés egy lépéssel közelebb hozta az emberiséget hogy felismerje e hatalmas erő lehetséges alkalmazásaira.
Genetikai Fejlődési Intézmény
Institute for Genomic Advancement

A Genetikai Fejlődési Intézmény egyike a Hanso Alapítvány aktív projektjeinek. Az Emberi Genetikai Projekt kibővítésével jött létre, hogy logikusabb következtetéssekkel; azzal a hittel, hogy egykor épített akadályok eltűnnek; létrehozzunk egy olyan jövőt, amelyben nincsen határ.
Életmeghosszabbító Projekt
Life Extension Project

Az Életmeghosszabbító Projekt egyike a Hanso Alapítvány aktív projektjeinek. Az legfontosabb célja hogy meghosszabbítsa az emberiség életét, ezzel lehetővé tegye a teljesebb élet lehetőségét. A projekt első sikeres kísérlete során meghosszabbították Joop, az orángután életét.
...
Educational Outreach Imperative

Ez a projekt egyike a Hanso Alapítvány tulajdonában levő projekteknek. A LOST Experience alatt bukkant fel a neve - és szinte csak ez az, amit tudunk róla, ugyanis semmilyen más információ nem derült ki róla.

A Hanso Alapítványnak számos munkatársa van, melyek közül a legfontosabbak a következők: Alvar Hanso, mint az alapító, Thomas Werner Mittlewerk, mint elnök és főtechnológus, Hugh McIntyre, mint kommunikációs igazgató, valamint Peter Thompson, mint alelnök, jogtanácsos, és titkár.

Bikicsu 2010.05.10. 10:49:51

A DHARMA Kezdeményezés

1970 előtt Gerald, és felesége, Keran DeGroot megtudtak valamit. Valami szőrnyűt. A Hanso Alapítvány támogatásával - főleg pénzügyi támogatásával... - létrehoztak egy programot, mely célja az volt, hogy megelőzze mindazt, ami az emberiségre vár. Amit a házaspár megtudott, az az Enzo Valenzetti által létrehozott matematikai számítások jelentősége: a Valenzetti egyenlet megjósolta, hogy pontosan hány év és hány hónap múlva fog elpusztulni önmagától az emberiség.

Alvar Hanso és az Alapítványa által felkínált tőke segítségével a tudós házaspár 1970-ben megalapította a DHARMA Kezdeményezést. Gerald és felesége megpróbált egy kisebb, tudósokból és szabad gondolkodókból álló társadalmat létrehozni, amely meteorológiával, pszihológiával, parapszihológiával, állattannal, valamint elektromágnesességgel kapcsolatos kutatásokat tud elvégezni. Ez a tökéletes társadalom valamilyen úton-módon kikötött a Szigeten. Felállítva a DHARMA Kezdeményezés bázisát (úgy 1975 körül), elkezdek építkezni. Felépítették az állomásokat, a Barakkokat, valamint a lakónegyedet körülölelő biztonsági szónikus kerítést.

A tudósok hamarosan beásták magukat a munkába, keresve a módot, hogy megelőzzék a megelőzhetetlent: az emberiség megmentésének kulcsát. A feladat látszólag egyszerű volt - meg kell változtatni a Valenzetti egyenlet egyik alaptényezőjét, így megváltoztatva a végeredményt: ha ez megtörtént, az emberiség megmenekült. Az alaptényezők a jól ismert Számok. A munkát a környezet befolyásolásával kezdték, kétségbeesetten kutatva az áttörés után.

A DHARMA Kezdeményezés fénypontja 1985, és az ezutáni évek. Nagyban folyt az új tagok toborzása, a Szigeten már valóságos utak jöttek létre. A kutatások rendkívül elől jártak, ám voltak gondok is. Problémát jelentettek a Sziget bentlakosai, azaz az őslakosok, akik tökk alkalommal betörtek a Barakkokba, megzavarva a lakónegyed nyugalmát. Ugyanakkor Benjamin Linus átállt az Ellenségek - azaz a bentlakosok - oldalára; és valószinűleg nem ő volt az egyetlen. Bennek és az Ellenségeknek hála megtörtént a Tisztogatás: a bennszülöttek kiírtották a DHARMA Kezdeményezés tagjait.

A Tisztogatás alkalmával az Ellenségek nagy mértékű gázbombákat engedtek be a Barakkokba, meggyilkolva a Kezdeményezés minden egyes tagját. Bár az esemény pontos esztendeje nincs tisztázva, azt tudjuk, hogy december 22.-én, Ben születésnapján, 4 órakor kezdődött. Ekkor Ben egy gázbombával megölte az apját, és otthagyta a DHARMA kocsiban. Mire visszaért a Barakkokhoz, a társai mind halottak voltak, és az Ellenségek már elfoglalták a házkomplexumot. Ezek után a holttesteket bedobták egy tömegsírba, és hagyták elrohadni rendes temetés nélkül.

Hugh McInyre 2006-ban azt állította, hogy a Hanso Alapítvány 1987-ben megvonta a DHARMA Kezdeményezéstől a pénzt. Ezt valószinűleg azért tette, mert a DHARMA haldoklott - valószinűleg a Tisztogatás miatt. Ígyhát az 1987-es év jelentette a Kezdeményezés végét. Vajon tényleg így van?

2001-ben, amikor Desmond a Szigetre érkezett, Kelvin még a Hattyúban nyomkodta a gombot - ahogy előtte Radzinsky is. Sőtmitöbb, egy kajaszállítmány is lepottyant a Szigetre. Vajon McIntyre hazudott volna? A DHARMA sosem szűnt meg létezni? Vagy csak a Hattyú kapott ellátmányt, mint a legfontosabb állomás mindközül?
Tudományágak
Meteorológia

A meteorológia az időjárási folyamatokkal és előrejelzésekkel foglalkozó tudományág. A meteorológiai jelenségek megfigyelhető időjárási események, amiket a meteorológia tudománya magyaráz meg. Ezek az események a Föld légkörében található változóktól függenek. Ilyen például a hőmérséklet, a légnyomás, a páratartalom, valamint ezen változók kölcsönhatása egymásra egy adott időn belül. A Földön megfigyelt időjárási események nagy része a troposzférában játszódik le. A légköri tudományok al-ágai a meteorológia, az éghajlattan, a légköri fizika, a légköri dinamika, és a légköri kémia.
Pszichológia

A "pszichológia" (ógörög: "Ψυχπ" = lélek és "λογια" = tudomány szavakból) az emberi gondolkodással és viselkedéssel foglalkozó tudomány. Vizsgálatának tárgyai közé tartozik többek között a tanulás, intelligencia, motiváció, az érzelmek, az észlelés, a személyiség, a mentális zavarok, illetve azok gyógyítása, valamint az egyénre gyakorolt környezeti és genetikai hatások. A pszichológia irányzatainak közös jellemzője, hogy empirikus módszerrel dolgoznak, felhasználva több más természettudomány (például az élettan, a sejtbiológia, neurobiológia, biokémia, a matematikai statisztika) eredményeit.
Parapszichológia

A parapszichológia a pszichológia azon része, amely olyan pszichológiai jelenségekkel foglalkozik, amelyek jelen ismereteink szerint nem tartoznak a természeti törvények által igazolt és alátámasztott jelenségek közé. A parapszichológia telepátiával, a médiumi megszállottsággal, spiritisztikus jelenségekkel a természeti törvények körébe vonás céljaiból foglalkozik.
Állattan

A zoológia, azaz állattan az állatok rendszerezésével, állatfajok és közösségeik megismerésével foglalkozó tudomány, a biológia résztudománya.
Elektromágnesesség

Az elektromágneses kölcsönhatás, vagy elektromágnesesség az elektromágneses mező fizikája. Az elektromágneses mező az elektromos és mágneses mezők által létrehozott, a tér teljességét betöltő hatásmező. Míg az elektromos mező a statikus elektromosságot előidéző töltés eredménye (mely elektromos vezetőben elektromos áramot hoz létre), addig a mágneses mező az elektromos töltés mozgásából származik (mint egy elektromos vezetőben folyó áram) és az állandó mágnesekhez hasonló mágneses erőben nyilvánul meg. Az "elektromágnesesség" kifejezés az elektromosság és mágnesesség közeli kapcsolatára utal. Például a mágneses mező változása elektromágneses indukciónak nevezett elektromos mezőt hoz létre, mely lehetővé teszi olyan hétköznapi eszközök létezését, mint az áramfejlesztő generátorok (és dinamók), villanymotorok, és transzformátorok. Az elektrodinamika az elektro-mágnesesség és a mechanika közös területe, mely az elektromágneses mezőnek az elektromos töltésű részecskékre gyakorolt mechanikai hatásait tanulmányozza.
Szociális utópia

Az utópia (görög u fosztóképző és toposz 'hely' szóból, melynek jelentése 'seholsincs-ország') a szó eredeti, legszűkebb jelentésében olyan átfogó társadalomelméleti-államelméleti elképzelés, amely az adott korban megvalósíthatatlannak látszó, eszményi társadalmi berendezkedést rögzít. Az utópia mintegy tükörként szolgál: a másik világ furcsaságai saját világát is furcsának fogják mutatni. Ha a két világ - az utópia világa és az olvasó aktuális világa - közötti különbséget tekintjük, kétféle utópiatípust különböztethetünk meg. A pozitív utópiákban a fiktív világ jobb, mint a létező, a negatív utópiában pedig fordítva. A negatív utópia (másként antiutópia) gyakran ironikus. A korai állam-utópiák szépirodalmi formájú bölcseletek. A Bibliai paradicsom sokáig a nép utópikus gondolkodásának forrásaként szolgált. A felvilágosodás során az utópikus gondolkodás összekapcsolódott a társadalmi haladás fogalmával.
A Kezdeményezés nevének eredete

A DHARMA egy angol kifejezés; a Department of Heuristics And Research on Material Applications rövidítése, amely magyarul megközelítőleg annyit jelent: felfedezésen alapuló tudományágak osztálya és kutatás azok fizikai életben való alkalmazásáért. Alvar Hanso a Sri Lanka Videóban elmondja hogy "ugyanígy jelenti az egy igaz utat".

Vallási értelemben: A dharma szónak nincsen olyan magyar nyelvű megfelelője, amely teljes mértékben visszaadná eredeti jelentését. A dharma az, "ami fenntartja az ember létezését". Alapjában véve egy bizonyos fajta elfoglaltságra, cselekvésre utal. Úgy tartják, hogy a dharma elvei alapján az embernek erkölcsösen, törvénytisztelő módon kell viselkednie, s így kell végeznie kötelességét is. Irányítása alatt kell tartania a magában lévő rossz késztetéseket, a kéjt (káma), a mohóságot (lobha) és a dühöt (krodha). A Védák szerint a varnásrama-dharma, vagyis a társadalom négy rendre való felosztottsága időtlen idők óta létezik. A társadalom négy rendre (varna) osztható: a bráhmanák, vagyis tanítók és lelki tanácsadók; a ksatriják, vagyis adminisztrátorok és harcosok; a vaisják, vagyis földművesek és üzletemberek; valamint a súdrák, a munkás- és mesteremberek. Ezek a varnák nem politikai vagy társadalmi pártok, hanem természetes társadalmi rendek, melyek minden emberi civilizációban megtalálhatók.

Az Indiában jelenleg létező kasztrendszer ennek a varnásrama-társadalomnak a degradált, korrupt formája, melyben az emberek egyedül születésük alapján tartják magukat bráhmanának vagy ksatrijának, holott lehet, hogy már a bráhmanák, illetve a ksatriják egyetlen tulajdonságával sem rendelkeznek. A szentírások tanítása az, hogy az embereket jellemük, természetük és az általuk végzett cselekedetek szerint - nem pedig születésük alapján - kell egy bizonyos társadalmi rendhez tartozónak tekinteni. Jelenleg az eredeti védikus társadalomnak (varnásrama-dharma) nem létezik tiszta rendszere, amelyben ez a tulajdonságok szerinti megkülönböztetés és társadalmi helyzet érvényes lenne. A társadalmi rendek közötti viszony alapja eredetileg a társadalom struktúrájában betöltött eltérő szerep volt. Különböző képességeikkel és tevékenységeikkel az egyes társadalmi rétegek egyenlő hangsúllyal vettek részt a társadalom egészének életében.

A társadalom fent említett négyes felosztása mellett négy lelki osztályt is meg szoktak említeni. E négy osztály a "brahmacsárja", vagyis a nőtlen tanulók; a grihaszta, vagyis a háztartók; a vánapraszta, vagyis a visszavonult életet élők; és a szannyásza, vagyis a lemondott életrendbe lépett szerzetesek osztálya.

Buddha tökéletesedését, eredményeit, bölcsességét emberi törekvésnek és az emberi intelligenciának tulajdonította. Tanítása szerint az ember a legmagasabb rendű lény; önmaga ura, aki sorsát maga irányítja. Csak ember válhat buddhává. Mindenkiben megvan erre a lehetőség. Csak a tulajdon fáradhatatlan igyekezetétől függ, hogy ezt elérje.

A buddhista nem hisz a sorsban, sem teremtő Istenben, aki életét befolyásolná. Arról van meggyőződve, hogy minden szándékos cselekvése gondolatban, szavakban és tettekben visszahat önmagára és jellemének alakulására.

A buddhista erkölcs lényege: "Kerülni kell mindent, ami rossz; azt kell cselekedni, ami jó; és meg kell tisztítani saját szívünket." Ez a Buddha tanítása. Buddháról azt írják, hogy még ellenségeivel és barátságosan bánt. Jóságával valamennyi ellenségét lefegyverezte.

A buddhizmus nem ismer dogmákat. Így a kételkedést sem tartja bűnnek. Sőt a bűn fogalma sem létezik olyan értelemben a buddhizmusban, mint más vallásokban. Minden rossz gyökere a nem tudás és a hamis szempontok. Értelmetlenségnek tartja azt kívánni: ne kételkedj hanem higgy.

A buddhizmus a világtörvény állandó mozgásban lévő, végtelen sokaságú megnyilvánulási formáinak, a valóság tovább már nem osztható, egyszerű elemeinek szintén a dharma nevet adta.

A buddhista dharma fogalmába egyébként beletartozik a lét rendje és tőrvénye mellett a létrend struktúrájára vonatkozó szellemi tanításrendszer is.

A világ alkotóelemei ("egyszerű elemek"): a föld, víz, tűz, levegő, színek, hangok stb., az életerő, a képességek (a látás, hallás, érzékelés, gondolkodás), öntudat, gyűlölet, vágy, igaz és hamis tanok, születés, halál és sok minden más, amiből valami hatás kiindulhat.

A dharma szó szanszkrit eredetű, és Buddha tanításainak összességét jelenti. Ezek könyvekben maradtak ránk, és most jön a lényeg. Ugyanis a 84.000 tanítást tartalmazó kötetek (kandzsur ) száma pontosan 108.

A jeleken levő csíkok jelentése sorrendben a következő:

1. Az anya, az élet bölcsője, Délnyugat, Föld
2. Fa, Kelet
3. Tűz, Dél
4. Fém, Nyugat
5. Föld, Északkelet
6. Víz, Észak
7. Fa, Délkelet
8. Az apa, a főnök, az uralkodó, Északnyugat, Fém

A legfontosabb dolog itt a változás, ami szükséges (elkerülhetetlen). Ahogy a Yang-ból Ying lesz. Ying "segítségével" pedig újra Yang születik. Ez az élet körforgása.

A dharma szó egy Sanskrit szóból ered, mely szó szerinti jelentése: tartani. Arra mondták, hogy egy ember tartotta a lelket valaki másban, a céljához irányítsa a másik embert.

Bikicsu 2010.05.10. 10:51:09

LOST

A LOST egy amerikai dráma-kaland-rejtély töltötte televiziós sorozat amely egy trópusi szigetre zuhant repülő túlélőinek napjait viszi képernyőre. A túlélők jegesmedvékkel, vaddisznókkal, "bennszülöttekkel" és egy (vagy több) ismeretlen szörnnyel kell megküzdeniük életben maradásukért illetve esetleges megmenekülésükért. A sorozat a sikerét az izgalmas bonyodalmának és az utasok múltjába illetve jövőjébe való pillantásoknak köszönheti.

Jeffrey Lieber, J. J. Abrams és Damon Lindelof a Bad Robot Productions közreműködésével készítik a sorozatot. A sorozatot teljes mértékben Hawaii-ban forgatják a Grass Skirt Productions segítségével. A műsor producere a Touchstone Television, és ABC műsorán vetítik, Amerikában. A sorozat zene- és hangfelelőse Michael Giacchino.
Kifejlesztés

Lloyd Braun az, aki nagyrészt kitalálta a LOST történetét, még az idők elején. :) Akkor (2003) Braun csoportelnök volt az ABC-nél. Nem lehet tudni, hogy jutott a LOST-hoz, de lenyűgözte az ötlet - viszont úgy tűnt, hogy csak ő van meggyőzve. Braun kitartott a sorozat-csemete mellett és elvitte J. J. Abrams-hez. Abrams akkor az Alias-szal foglalkozott és már nem volt ideje a The Catch-re sem, nemhogy még egy félig megtervezett sorozatra is időt áldozzon, amilyen akkor a LOST volt. A LOST már sorozattá válása előtt is bő kritikával volt "megáldva": miután a LOST-ot elkezdték forgatni, Michael Eisner (vezető a Walt Disney Co.-nál) így jellemezte a sorozatot: "Egy hibbant projekt, ami sose fog bejönni". A sorozat neve eredetileg Nowhere (Sehol) volt.
A szereplők

A producerek először Jack-et képzelték el vezetőnek, aki még a sorozat elején meghal. Michael Keaton játszotta volna Jack-et, de a főnökök kérésére a készítők másképp döntöttek a karakter sorsa fölött. Matthew Fox meghallgatása után főszereplőt faragtak Jack karakteréből.

Evangeline Lilly és Yunjin Kim is jelentkezett Kate szerepére. Evangeline Lilly kapta meg a szerepet, de majdnem lemaradt a meghallgatásról, az útlevele miatt. Jack (tervezett) halála után Kate vette volna át az irányítást a túlélők felett.

Matthew Fox, Dominic Monaghan, Jorge Garcia és Josh Holloway jelentkezett Sawyer szerepére. Végül Holloway kapta meg a szerepet, de a többiek meghallgatása során több új karakter született. A producerek megformálták Charlie alakját, Fox kapta meg Jack szerepét és Garcia "lett" Hurley.

Eredetileg Sayid és Sun nem voltak részei a forgatókönyvnek. Annak ellenére hogy Yunjin Kim nem kapta meg Kate szerepét, a producereknek megtetszett, majd írtak csak neki egy új szereplőt: Sun-t, aki az optimista felesége Jin-nek, a koreai üzletembernek. Később Daniel Dae Kim kapta meg Jin szerepét. Ugyanitt, a producerek rájöttek, hogy Naveen Andrews tökéletesen megfelel Sayid szerepének.

Bikicsu 2010.05.10. 10:51:47

Történelem
A stáb

A stáb sok változáson esett át a LOST kezdetétől. Paul Dini a LOST-nál van már az elejétől, és jelen volt az 1. évad bemutatásán a 2004-es Comic-Con-on is. Adam Horowitz és Edward Kitsis is csatlakozott a stábhoz. Javier Grillo-Marxuach többé már nem dolgozik a LOST-tal, annak ellenére, hogy nagyon benne volt az elején. Jeph Loeb is betársult, mint producer, a 2. évadban. Drew Goddard és Brian K. Vaughan is betársultak a 3. évad során.

A sorozat helyszínei, néhány kivétellel, mind Hawaii egyik szigetén, Oahu-n találhatóak. A kivételek: a vízalatti részek a "Whatever the Case May Be"-ben Hollywood környékén és a jegesmedvés rész "Big Island"-en (Nagy Sziget) voltak filmezve.

Jack Bender, az egyik producer, és Jean Higgins választották ki a stábot és ők felügyelik azt, habár Carlton Cuse (egyik a rendezők közül) is eljön néha Kaliforniából, hogy részt vegyen egy-egy forgatáson. Jack Bender az egyik a főrendezők közül, habár a LOST elég sok vendég-rendezőt is munkáltat.

Bikicsu 2010.05.10. 10:53:55

Marketing

LOST óriási sikert aratott az internet világában is: The LOST Experience, Find 815, mobizódok, hivatalos podcast-ok, hivatalos fórumok, iPod-os epizódok, online megnézhető epizódok és a sok rajongói oldal révén.
Befolyások

LOST (a Született Feleségek-kel együtt) érték el az ABC újraélesztését, mivel azelőtt, hogy megjelentek volna, az ABC egy ismeretlen, érdekességmentes sorozatvetítő csatorna volt. A LOST-nak és a többi akkor kezdődő sorozatnak köszönhetően, az ABC újra a legnézettebb tv-csatornák egyike lett. A LOST óriási sikere után egy csomó dráma-sorozat jelent meg, egymást kiegészítő, főleg misztikus, titokzatos részekkel, például az ABC sajátjai közül a "The Nine" vagy a "Daybreak" (mindkettő megszűnt). A dráma-sorozatok különben is kevésbé elterjedtek, ezért a profit is kisebb.
Jövő

Még a sorozat kezdetekor nem volt tiszta mi lesz a vég. A pletykák több szezont vagy akár filmet is ígértek. Ennek ellenére, 2007. május 7.-én, az ABC elárulta, hogy a LOST összesen 6 évados lesz, az utolsó 3 évad 16-16 epizóddal. Úgy néz ki, hogy a LOST utolsó epizódja 2010 májusában lesz vetítve, 116 másik epizód után.
süti beállítások módosítása